برگ خشک گیاه استویا باید بسته بندی شده و در محلی خنک و خشک به دور از نور مستقیم و هوای آزاد نگهداری شود، در این شرایط برگ خشک حدود ۲ سال ماندگاری دارد.
استویا کاملا طبیعی است و بر خلاف شیرین کننده های شیمیایی (مثل آسپارتام) اثرات مضر جانبی برای مصرف کننده ندارد.
به دمای بالا مقاوم است و بر خلاف شکر، سوخته و قهوه ای نمی شود و به راحتی می تواند در تولید نان های شیرین مورد استفاده قرار گیرد.
با افزایش مقدار کمی از پودر برگ استویا به داخل لیوان چای دیگر نیازی به قند معمولی نخواهد بود.
مصرف برگ استویا به همراه چای به بیماران دیابتی و افراد دارای رژیم لاغری بسیار پیشنهاد میشود.
استویا مناسب ترین شکر برای دیابتی ها و افراد دارای رژیم
برگهای گیاه استویا ۳۰۰ برابر شیرین تر از شکر طبیعی هستند. کالری استویا بسیار پایین (در حد صفر ) است و هیچ تاثیری بر قند خون، فشار خون و همچنین اثر پوسیدگی بر روی دندان ندارد.
بنابراین افراد دیابتی میتوانند با خیال راحت از آن استفاده کنند ، ضد جرم دندان بوده و خاصیت هضم کنندگی دارد و یکی از مناسب ترین شکر برای دیابتی ها و افراد دارای رژیم است.
استویا دارای آهن، منیزیم،منگنز،فسفر،پتاسیم، سدیم و کلر است و همچنین دارای ویتامین های C,B3,B2,B1 میباشد.
توجیه اقتصادی کشت و پرورش استویا
در هر یک هکتار ۱٫۵ تن برداشت
۱٫۵ تن را در پایین ترین قیمت یک کیلوگرم آن در بازار ضرب کنید
۱٫۵۰۰×۱۵٫۰۰۰ =؟ ۲۲ میلیون تومان فـقـط در هر برداشت سالیانه
هر سال می بایست دو بار از گیاه برداشت شود.
میدانستید استویا یک گیاه چند ساله است؟
یکبار کشت = چندین سال برداشت از استویا
استویا حرف اول را در گیاهان دارویی میزند.
ضمننا در مقادیر بالا، ما کمترین آن را در نظر گرفتیم.
بعضی فصل ها، همانند زمستان بدلیل کمیاب بودن با نوسان قیمت نیز همراه است.
از همین حالا می توانید شما هم یکی از تولید کنندگان استویا باشید.
معرفی گیاه استویا
امروزه و با توجه به نحوه زندگی مردم جهان و تغییر عادات غذایی انها مشکلات ناشی از غذا به گونه ای دیگر خود را نمایان ساخته است.
تنوع غذایی، استفاده از غذاهای آماده، مصرف نگهدارنده ها در مواد غذایی، استفاده از انواع طعم دهنده ها، حجم دهنده ها و بسیاری دیگر از مواد افزودنی به انواع غذاهای مورد مصرف، در جوامع انسانی; مشکلاتی را ایجاد کرده و بسیاری از مردم را برای مصرف غذاهای ساده تر طبیعی تر و رژیمی ترغیب کرده است.
از طرفی در تمامی جوامع، انسانهایی هستند که از مشکلاتی مانند: قند خون و یا چربی خون رنج میرند و هزینه های زیادی را برای درمان می پردازند .
استویا ربادیانا گیاهی است که به صورت وحشی در پاراگوئه و برزیل میروید.برگهای این گیاه حاوی گلیکوزید است که عامل شیرینی ان است و بیش از ۳۰۰ گونه از ان تا کنون شناسایی شده اند.
استویا را در اکثر اقلیم های مختلف ایران، می توان کشت و پرورش داد.
این گیاه را میتوان براحتی جایگزین شکر نمود چون برگهای این گیاه حدود ۱۰ تا ۱۵ بار شیرین تر از شکر معمولی بوده و عصاره تصفیه شده آن که پودری سفید رنگ بوده و حاوی ۸۵ تا ۹۵ درصد استویوزید میباشد ۲۰۰ تا ۳۰۰ بار شیرین تر از شکر است . شیرینی این گیاه شبیه به گیاه شیرین بیان دارد.
این ماده بهترین جایگزین برای شیرین کننده های مصنوعی است . این ماده هیچگونه کالری ندارد و تولید انرژی نمیکند.
برای افراد دیابتی توصیه میکنم از محصولاتی که از گیاه استویا استفاده میشود مصرف کنند و حتی در برخی مقالات ذکر شده که این ماده باعث کاهش قند خون نیز میشود.
درباره گیاه استویا
امروزه استفاده از شیرین کننده های طبیعی به ویژه اگر افراد مبتلا به دیابت نیز بتوانند از آنها مصرف نمایند، اهمیت زیادی پیدا نموده اند. در این میان استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) گیاهی بوته ای از تیره Asteraceae است که ارتفاع آن به یک متر نیز می رسد. برگهای گیاه استویا دارای دی¬ترپن گلیکوزید هایی از جمله stevioide و (A, B, C, D,E) rebaudioside و dudoside است که بیش از ۳۰۰ بار از سوکروز شیرین ترند.
تمام اینها دارای ساختار شیمیایی مشابهی ((steviol هستند اما از نظر کربوهیدرات متصل به کربن شماره ۱۳ و ۱۹ با هم متفاوتند. بیشترین ترکیب موجود در برگ خشک استویا، استویوزاید و ریبودیوزاید A است که تا بیش از ۱۰% وزن خشک برگ را تشکیل می دهند. گیاه استویا بومی نواحی شمالی آمریکای جنوبی است و به طور وحشی در سرزمین های بلند مناطق مرزی بین برزیل و پاراگوئه می روید و در آن مناطق به گیاه برگ عسلی (honey leaf) معروف است.
به دلیل خاصیت شیرین کنندگی و درمانی برگ استویا، این گیاه به شدت از نظر اقتصادی و علمی مورد توجه قرار دارد. ژاپن اولین کشورآسیایی بود که در سال ۱۹۷۰ از استویوزاید به عنوان شیرین کننده در صنایع غذایی و دارویی استفاده کرد. پس از آن کشت استویا در چین، مالزی، سنگاپور، کره جنوبی، تایوان و تایلند گسترش یافت. این گیاه در امریکا، کانادا و اروپا نیز رشد می کند.
استفاده از ترکیبات موجود در استویا به دلیل نقش آن در حفظ سلامتی و کنترل دیابت به طور گسترده ای در حال افزایش است و می رود که به تدریج جایگزین سوکروز (شکر معمولی) شود.
بر اساس آمارهای رسمی بیش از ۸ میلیون بیمار دیابتی شناخته شده در کشور وجود دارد. شواهد نشان می دهد که تعداد واقعی بیماران مبتلا به دیابت، بیش از دو برابر تعداد شناخته شده باشد. بنابراین در چنین شرایطی علاوه بر افزایش مرگ و میر و ناتوانی های جسمی، حجم عظیمی از منابع مالی کشور صرف تامین دارو، هزینه بیمارستان و درمان می شود.
با توجه به مصرف سرانه بالای شکر در کشور، می توان با استخراج استویوزاید و استفاده از آن در کارخانه های تولید کننده نوشابه، کمپوت، شیرینی و دارویی تا حد قابل توجهی عوارض و خسارت جبران ناپذیر مصرف شکر را کاهش داد.
استویا فاقد سیکلامات کلسیم، ساخارین و آسپارتام است و کالری تولید نمی کند. این گیاه برای افراد مبتلا به دیابت مضر نیست زیرا اثری بر میزان قند خون ندارد. به علاوه، بر خلاف برخی از شیرین کننده های مصنوعی فاقد عوارض کلیوی و عصبی است.
همانطوریکه که قبلا ذکر شد استفاده وسیع از استویوزاید در صنایع غذایی و دارویی کشورهای ژاپن، کره جنوبی، برزیل مور تایید رسمی قرار گرفته است. در امریکا نیز به صورت افزودنی استفاده می شود. در اروپا نیز از سال ۲۰۰۶ مصرف آن به صورت افزودنی مورد تایید قرار گرفته است. از این مواد شیرین کننده در محصولات غذایی متنوعی از جمله غذاهای خشک شده دریایی، انواع سس ها، نوشابه ها، کمپوت، آدامس، بستنی، خمیردندان و دهان شوی استفاده می شود. گلهای گیاهان استویا عموما دارای خود ناسازگاری بوده و بذر تولید نمی نمایند و در صورت تولید بذر هم بذرهای گیاه استویا درصد بسیار پایینی از جوانه¬زنی را از خود نشان می دهند. به علاوه تکثیر از طریق بذر امکان تولید جمعیت های همسان را فراهم نکرده و موجب تغییرات زیادی از جمله در میزان شیرینی برگ ها می شود.
تکثیر رویشی گیاه نیز به دلیل نیاز به شرایط ویژه و تعداد اندک گیاهان تولید شده از یک گیاه، دارای محدودیت است. لذا کشت بافت تنها راه جایگزین برای تکثیر سریع و انبوه گیاه استویا معرفی شده است. با این حال میزان قندهای موجود در این گیاه تابع شرایط کشت و برداشت است که از آن جمله می توان به منطقه کشت، میزان آب مصرفی، نوع آبیاری، نوع و تراکم کشت، سیستم برداشت و خشک کردن آن اشاره نمود. آزمایش های اولیه نشان داد که آب و هوای استان گیلان برای کشت این گیاه بسیار مناسب است